Kurumsal Profil
"Müşteriye en yakın banka" olma temeline dayalı sürdürülebilir kârlı büyüme stratejisi, İş Bankası'nın 2011 yılının değişken piyasa koşullarında paydaşları için artan miktarda değer üretmesini sağlamıştır. Kaydedilen performans, aynı zamanda, Banka'nın kurumsal yapılanması ile süreçlerinin doğruluğunu, verimliliğini ve etkinliğini bir kez daha açık olarak ortaya koymuştur.
Markasının temsil ettiği büyük güç; orta ve uzun vadede eşsiz bir büyüme potansiyeli sunan Türkiye'de ve çevre coğrafyasında, ürün ve hizmetlerini çok daha geniş kitlelere sunma sürecinde İş Bankası'nın ihtiyaç duyacağı enerjiyi sağlayacaktır. "Dünyanın En Büyük 1000 Bankası"(*) sıralamasında 100. sırada yer alarak ana sermaye büyüklüğü bakımından pek çok büyük Avrupa bankasını geride bırakma başarısı gösteren İş Bankası; sağlam mali yapısı, yetkin insan gücü, mükemmel hizmet sunum platformu ve yönetimsel yetkinlikleri ile 2012 ve sonrasında da Türkiye'nin lider özel sektör bankası olmaya devam edecektir.
Türkiye’nin En Büyük Özel Bankası
161,7 milyar TL aktif büyüklüğüyle özel bankalar içinde lider...
İş Bankası bugün, aktif toplamı, kredi hacmi ve mevduat tabanı bakımından Türkiye’nin en büyük özel bankasıdır.
Hizmet ağını genişletme yönündeki yatırımlarını kesintisiz şekilde sürdüren İş Bankası, 1.201’e ulaşan şube sayısı ile özel bankalar içinde en büyük şube ağına, 4.538 Bankamatik sayısı ile sektörde en büyük ATM ağına sahiptir.
Sürdürülebilir ve Güçlü Mali Yapı
17,9 milyar TL’ye ulaşan özkaynak büyüklüğü...
17,9 milyar TL seviyesindeki özkaynak büyüklüğü, iş hacmindeki büyüme ve yatırımların sürdürülebilirliği açısından İş Bankası için önemli bir rekabet avantajı oluşturmaktadır.
Sermaye yeterlilik oranı 2011 yılı sonunda %14,1 ile yasal limitin çok üzerinde gerçekleşmiştir.
Yüksek aktif kalitesi ve 2011 yılında da sürdürülen takipteki krediler için %100 karşılık ayırma politikası mali yapının güçlenmesine katkı yapan önemli unsurlar olmuştur.
Uluslararası Piyasada Tanınan Bir İsim
İş Bankası uluslararası piyasalarda itibarlı bir konuma sahiptir.
İş Bankası, 127 ülkede 1.500’ü aşkın banka ve finans kuruluşundan oluşan yaygın muhabir ağıyla dış ticaret işlemlerinin önemli bir oyuncusudur.
Kreditör kuruluşlar nezdinde itibarlı bir konuma sahip olan İş Bankası’nın sendikasyon kredisi işlemleri Türk Bankaları için kılavuz niteliği taşımaktadır.
İş Bankası The Banker dergisinin “Dünya’nın En Büyük 1000 Bankası” sıralamasında 100. sırada yer alarak Türk bankaları arasında liderliği elde etmiştir.
Yaygın Hissedar Tabanı
İş Bankası yaygın bir sermayedar yapısına sahiptir.
İş Bankası, 220 bin civarında hissedar ve kurumsal yatırımcı niteliğindeki ortaklarıyla yaygın bir sermayedar yapısına sahiptir.
İş Bankası sermayesinin %40,4 oranındaki bölümü, yaklaşık 50 bin çalışan ve emeklinin üye olduğu Türkiye İş Bankası A.Ş. Mensupları Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı’na aittir.
Güven Duyulan Marka
İş Bankası 15 milyonu aşkın müşteriye hizmet sunmaktadır.
Kuruluşundan bugüne her zaman Türk insanı ve sanayicisinin yanında yer alan İş Bankası’nın müşteri sayısı 15 milyonu aşmış bulunmaktadır.
2011 yıl sonu itibarıyla İş Bankası’nın yönetmekte olduğu müşteri aktiflerinin toplamı 141,5 milyar TL’ye ulaşmıştır.
Halkımızın güven duygusuyla özdeşleşen “İş Bankası” markası ülkemiz için köklü bir geleneğin yanı sıra, liderlik, öncülük ve yenilikçilik gibi anlamları da içermektedir.
Toplumsal Gelişime Katkı
İş Bankası toplumsal hayatın gelişimine sürekli katkıda bulunmaktadır.
İş Bankası, kuruluş misyonuna uygun olarak, ekonomik kalkınmanın yanı sıra toplumsal gelişime katkı sağlamak için yaygın erişimli sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirmektedir.
Ülkenin ve toplumun ihtiyaçlarına uygun olarak geliştirilen projelerde sürekliliği sağlamaya özen gösteren İş Bankası, gelecek nesillere aktarılabilecek kalıcı faaliyetleri çalışmalarının odağına koymaktadır.
Bu kapsamda İş Bankası, eğitim, çevre, kültür ve sanat alanında uzun soluklu ve fark yaratan projeler yürütmektedir.
(*) The Banker, Temmuz 2011