Kurumsal Sosyal Sorumluluk

İş Bankası, toplumsal faydayı artırmak üzere yaygın ve sürdürülebilir sosyal sorumluluk projelerine imza atmaktadır.

Cumhuriyet atılımlarından biri olarak Atatürk’ün direktifleriyle kurulan İş Bankası gelişme hamlesi içerisinde bankacılık faaliyetlerinin yanı sıra kültür - sanat, bilim, spor alanlarındaki kapsamlı projeleriyle toplumun ilerlemesine katkı sağlamıştır.

Günümüzde, “Türkiye’nin Bankası” anlayışıyla sanayi ve ticaretin gelişmesi için ülkemizin her ilinde faaliyet gösteren İş Bankası, toplumsal faydayı artırmak üzere yaygın ve sürdürülebilir sosyal sorumluluk projelerine imza atmaktadır. 2011 yılı sosyal sorumluluk çalışmalarından satırbaşları aşağıda sunulmuştur.

Eğitim Alanında Yürütülen Çalışmalar

Satranç
2000’li yıllara kadar Türkiye’de küçük bir kesim tarafından oynanan satranç sporunda ülkemiz belirgin bir uluslararası başarı elde edememiş, satranç sporu kitlesel bir spor haline dönüşememiştir.

İş Bankası, 2005 yılı Aralık ayında satrancı Türkiye’de yaygın biçimde oynanan kitlesel bir spora dönüştürmek hedefiyle Türkiye Satranç Federasyonu ile kapsamlı bir işbirliğine gitmiş ve bu spor dalının Türkiye genelinde destekleyiciliğini üstlenmiştir.

Sponsorluğun ardından,

  • Satranç oynayan sporcu sayısı 30.000’den 185.000’e,
  • Okullarda satrancı seçmeli ders olarak seçen öğrenci sayısı 100.000’den 2.500.000’e,
  • Uluslararası turnuvalarda kazanılan madalya sayısı 147’ye

ulaşmıştır.

2011 yılında da satranç sponsorluğu hedefleri doğrultusunda çalışmalar yürütülmüş, aşağıdaki faaliyetlere devam edilmiştir:

• İlköğretim Okullarına Satranç Sınıfı Açılması
İlköğretim okullarında çocukları satranç oynamaya teşvik etmek, öğretmenlerin dikkatini bu alana çekmek, olanakları sınırlı okullarda malzeme yetersizliğini ortadan kaldırmak amaçlarıyla okullarda satranç sınıfları açılmaktadır.

İş Bankası sponsorluğunun bilinirliğinin kamuoyunda yükselmesiyle birlikte okullardan satranç sınıfı açılması yönünde gelen taleplerde önemli bir artış yaşanmıştır. 2011 yılı sonunda okullarda açılan satranç sınıflarının sayısı toplam 5.554’e ulaşmıştır.

• İş Bankası Şubelerinden Satranç Lisans Kartı Verilmesi
Türkiye Satranç Federasyonu tarafından sporculara tahsis edilen lisanslar 2007 yılından bu yana Bankamatik kartı olarak verilmektedir. Lisans kartları;

  • 18 yaş üstü sporcular için Electron Bankamatik Kartı,
  • 12-18 yaş arası sporcular için Maestro İlk İmza Bankamatik kartı,
  • 12 yaş altı sporcular için manyetik özelliği olmayan plastik kart

olarak verilmektedir.

• satrancoyna.com.tr
Satranç sponsorluğu çalışmaları kapsamında, 250.000 kayıtlı kullanıcısıyla dünyanın en büyük internet satranç platformu Playchess ile 2008 yılında kapsamlı bir işbirliğine gidilmiştir. Bu proje ile Playchess’in içeriği Türkçeleştirilmiş ve satrancoyna.com.tr adresinden siteye erişim sağlanmıştır.

Türkiye’den playchess.com’a bağlanan 5.700 lisanslı satranç oyuncusu ücretsiz olarak sitede online satranç oynamaktadır. Bu proje, sporcularımızın uluslararası alanda maçlar yapmalarına olanak sunmakta ve gelişimlerine katkıda bulunmaktadır.

• İş Bankası 8 Yaş Altı Minikler Satranç Şenliği
Velilerin satranç sporuna olan yaklaşımlarını desteklemek ve çocuklara eğlenceli bir satranç ortamı sunmak üzere 2006 yılından bu yana her yıl Haziran ayında İş Bankası 8 Yaş Altı Minikler Satranç Şenliği düzenlenmektedir.

2011 yılında İş Bankalılar Derneği Çamlıca Spor Tesisleri’nde 6’ncısı düzenlenen şenliğe Türkiye’nin birçok ilinden 6-8 yaş arası minik satrançsever katılmıştır. Şenliğe katılan çocuklar beş gün boyunca satranç oynamanın yanı sıra çeşitli oyun ve aktivitelerle eğlenme fırsatı bulmuştur.

• Türkiye İş Bankası Satranç Ligi
Banka’nın adıyla anılan “Türkiye İş Bankası Satranç Ligi” kapsamında maçlar düzenlenmektedir. 2010- 2011 sezonunda Türkiye İş Bankası Satranç Ligi’nin şampiyonu İSEK Aquamatch Spor Kulübü olmuştur.

“81 İlden 81 Öğrenci” projesi kapsamında, her yıl Darüşşafaka sınavını kazanan 81 öğrencinin masrafları İş Bankası tarafından karşılanmaktadır.

81 İlden 81 Öğrenci Projesi
İş Bankası 2008 yılında ülkenin eğitim alanında bugüne kadar gerçekleştirilen en uzun soluklu ve en büyük çalışmalarından biri olan “81 İlden 81 Öğrenci” projesine Darüşşafaka ortaklığında imza atmıştır.

Darüşşafaka maddi imkânları yetersiz ve babası olmayan çocuklara ilköğretim 4. sınıftan lise son sınıfa kadar tam burslu ve yatılı eğitim fırsatı sağlamaktadır. Kurum, öğrencilerine hem kaliteli eğitim hem sosyal gelişim hem de sıcak bir yuva ortamı sağlamayı hedeflemektedir.

“81 İlden 81 Öğrenci” projesi kapsamında, her yıl Darüşşafaka sınavını kazanan 81 öğrencinin masrafları İş Bankası tarafından karşılanmaktadır. Banka, bu öğrencileri üniversite yaşamlarında da desteklemeyi öngörmektedir.

Projenin başladığı 2008-2009 öğretim yılında Darüşşafaka’da 4. sınıfa başlayan öğrencilerin üniversiteden mezun olacakları projenin 14. yılında İş Bankası’nın desteklediği öğrenci sayısı 1.000’i aşacaktır.

2008 yılında, projenin ilk senesinde, Darüşşafaka’daki eğitimlerine başlayan öğrenciler 2011-2012 eğitim yılında 7. sınıfta okumaktadır. Bu eğitim döneminde toplam 317 öğrenci “81 İlden 81 Öğrenci” projesi kapsamında Darüşşafaka’da eğitimlerine devam etmektedir.

Darüşşafaka’nın okulu bir eğitim yuvasına dönüştürme hedefine paralel olarak İş Bankası da çocuklara sadece maddi destek vermekle yetinmemekte, çeşitli etkinlikler ile öğrencilerin sosyal gelişimlerine de katkı sağlamaktadır.

Karneni Göster, Kitabını Al Kampanyası
İş Bankası, ülkemizde daha çok sayıda çocuğun nitelikli kitapla buluşması, okuyan ve sorgulayan gençlerin sayısının artması ve öğrenciler için fırsat eşitliğinin oluşturulmasına katkıda bulunmak amaçlarıyla 2007-2008 öğretim yılı sona ererken “Karneni Göster, Kitabını Al” başlığında ülkemizde hayata geçirilmiş en büyük kitap kampanyalarından birini başlatmıştır.

Kampanya kapsamında Türkiye ve KKTC’deki herhangi bir İş Bankası şubesine karnesini getiren 1 milyon ilköğretim öğrencisine 2008 yılında “Alice Harikalar Diyarında”, 2009 yılında “Yazarlarımızdan Masallar ve Öyküler”, 2010 yılında “Yazarlarımızdan Öyküler”, 2011 yılında ise Rıfat Ilgaz’ın “Halime Kaptan” isimli romanı ile çocuklarda çevre bilincinin oluşturulmasına katkıda bulunacak, çevrenin ve doğal kaynakların korunması ile ilgili basit önerilerin yer aldığı “Küçük Mavi Gezegen” adlı çevre kitapçığı armağan edilmiştir.

Proje kapsamında 4 yılda toplam 5 milyon öğrenci kitapla buluşturulmuştur.

İş Bankası, 2011 yılında eğitim alanında ayrıca;

  • Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı işbirliğinde Ateş Böceği Gezici Öğrenim Birimi,
  • Geleneksel Altın Gençler Ödülü,
  • Depremzede öğrencilere eğitim bursu

çalışmalarını da sürdürmüştür.

Çevre Alanında Yapılan Çalışmalar

81 İlde 81 Orman Projesi
Çevreyi korumayı ve insanları çevre konusunda bilinçlendirmeyi bir görev sayan İş Bankası 2008 yılı sonunda faaliyete geçirdiği “81 İlde 81 Orman” projesi ile ülke genelinde şimdiye kadar yapılmış en büyük kurumsal ağaçlandırma faaliyetini hayata geçirmiştir.

Tema Vakfı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı işbirliğinde yürütülen ve 2011’de 4. yılını tamamlayan projede 65 ildeki ağaçlandırma çalışmaları tamamlanmıştır. Bu dönem zarfında toplam 1.200 hektar alana 1,7 milyon fidan dikimi yapılmış ve aynı zamanda bu alanlardaki bakım çalışmaları da yürütülmüştür.

Çoğu projeden farklı olarak “81 İlde 81 Orman” projesinde, dikilen ağaçların 5 yıl boyunca bakımları üstlenilerek orman alanlarında yüksek yüzdeli gerçekleşme oranları yakalanması hedeflenmektedir. 2011 yılında, kuruyan fidanların yerine tamamlama amaçlı 145.000’den fazla fidan dikilmiştir.

Ülkemizin sahip olduğu arazi şekilleri itibari topraklarımızın yüzde 20’sinde orta, yüzde 63’ünde ise şiddetli ve çok şiddetli erozyon görülmekte ve her yıl erozyon ile 200-220 milyon ton civarında toprağımız kaybolmaktadır. Topraklarımızı verimsizleştiren, geleceğimizi tehdit eden erozyonun hemen hemen tamamı su erozyonundan kaynaklanmakta olup, mücadelenin en eski, aynı zamanda en etkili yöntemi ise teraslamadır. “81 İlde 81 Orman” projesi topraklarımızı korumak üzere ormanlar kurarken, proje kapsamında toplam 936 km uzunluğunda teraslama yapılmıştır.

Kültür ve Sanat Çalışmaları

Kültür Yayınları
Eski Milli Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel tarafından 1956’da kurulan Kültür Yayınları, kurulduğu günden bu yana zengin içerikteki ve yüksek baskı kalitesindeki eserleri Türk okuyucusuyla buluşturmaktadır.

Tarih ve anı kitaplarından çocuk ve ilk gençlik yayınlarına, nehir söyleşilerinden sanata, modern klasiklerden Türk ve dünya edebiyatının en iyi örneklerine, sosyal ve beşeri bilimlerden inceleme ve araştırmaya, ekonomi ve iş idaresinden bireysel gelişime kadar 13 başlıkta yayınladığı eserlerle büyük ilgi gören Kültür Yayınları, öncelikle araştırmacılar olmak üzere tüm aydınlar için vazgeçilmez yayınevleri arasında yer almaktadır.

Yayınevi, 2011 yılında da çocuk kitaplarına büyük ağırlık vermiş, çocuk dizisinde yayımlanan başlık sayısı 713’e ulaşmıştır. Boyama kitapları, çıkartmalı kitaplar, el yazılı kitaplar, bebekler için yurt dışındaki örnekleri gibi basılan kitaplar genç okuyucuların beğenisine sunulmuştur.

2011 yıl sonu itibarıyla toplam başlık sayısı 2.400’e ulaşmış, toplam 1.725.000 kitap okuyucularla buluşmuştur.

Kurulduğu 2000 yılından bugüne 11 sezonda 600’ün üzerinde etkinlikle yaklaşık 350 bin sanatseveri ağırlayan İş Sanat ülkemizin sanat yaşamını ileriye taşıma hedefiyle çalışmalarını sürdürmektedir.

İş Sanat
Kurulduğu 2000 yılından bugüne 11 sezonda 600’ün üzerinde etkinlikle yaklaşık 350 bin sanatseveri ağırlayan İş Sanat ülkemizin sanat yaşamını ileriye taşıma hedefiyle çalışmalarını sürdürmektedir.

Dünya yıldızlarının uğrak noktası haline gelen, Türkiye’nin en önemli sanat platformlarından biri olan İş Sanat’ta dünyanın ve ülkemizin önde gelen sanatçılarının performanslarının yanı sıra çocuk oyunları ve şiir dinletileri de düzenlenmektedir.

Geçtiğimiz sezon 11. yılını kutlayan İş Sanat’ta 39 konser, 6 çocuk etkinliği ve 5 şiir dinletisi gerçekleştirilmiştir.

Ülkemizin gurur veren genç sanatçılarından Efe Baltacıgil ve önde gelen senfonik topluluklarından Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ile 25 Ekim 2011’de 12. sezonuna başlayan İş Sanat, bu sezon da uluslararası üne sahip sanatçı ve toplulukları ağırlarken, Türkiye’nin en seçkin müzisyenlerine de sahnesinde yer verecektir.

Türkiye İş Bankası Müzesi
Türkiye İş Bankası Müzesi, Banka’nın kurulduğu günden bugüne gerek kendi geçmişine gerekse Türkiye’nin ekonomik gelişimine tanıklık eden belgelerin, bankacılık gereçlerinin, iletişim araçlarının, fotoğrafların, resimlerin, reklam ve promosyon malzemelerinin, filmlerin güvenli bir ortamda saklanması, korunması ve gelecek nesillere aktarılması işlevini üstlenmektedir.

Müzenin hazırlık çalışmaları kapsamında Türkiye’nin dört bir köşesinde biriken belgeler, fotoğraflar, filmler, objeler, hatta hafızalarda ve kalplerde yer etmiş hatıralar özenle toplanmış, belgelenmiş, ömürlerini gelecek nesillerle buluşacak şekilde uzatmak için restore edilmiş, korumaya alınmıştır.

Banka’nın çocuklara yönelik olarak sürdürdüğü sosyal sorumluluk projeleri ile paralel olarak, 2011 yılında Türkiye İş Bankası Müzesi’nde ilköğretim öğrencileri için “Benim Kumbaram” ve “Bütçe Tutum Tasarruf” atölyeleri gerçekleştirilmeye başlanmıştır.

2011 yılı sonu itibarıyla Müze ziyaretçi sayısı 200.000’i aşmıştır.

1935’ten Günümüze Camla Yazılan Tarih Sergisi
1935 yılının Kasım ayında faaliyete geçmiş olan ve bugün dünyanın en seçkin cam üreticileri arasında yer alan Şişecam’ın 76 yıllık tarihinin, aynı zamanda Banka’nın iştirakleriyle birlikte Türk sanayisinin oluşumu ve gelişimindeki rolünün ele alındığı “1935’ten Günümüze Camla Yazılan Tarih” sergisi, Türkiye İş Bankası Müzesi’nde açılmıştır.

Sergide İş Bankası ve Şişecam’ın arşivinde yer alan belge, fotoğraf, film ve üretim araçlarının yanı sıra Şişecam sanayisinin ölçeğine vurgu yapılmış ve sergi içeriğini görsel anlamda zenginleştirecek sergileme elemanları ile prodüksiyonlara da yer verilmiştir.

Galeriler
1940 yılında aldığı ilk eserinin ardından oluşturduğu koleksiyonla bugün Türkiye’nin en büyük özel koleksiyonuna sahip olan İş Bankası, 1976 yılından itibaren sanat galerileriyle de ülkemiz sanatseverlerinin hizmetindedir.

İş Bankası’nın Kibele (İstanbul) ve İzmir Sanat Galerileri’nde hem usta sanatçıların hem de gelecek vadeden sanatçıların resim, heykel ve seramik alanlarındaki çalışmaları sergilenmektedir.

Kibele Sanat Galerisi 2010 - 2011 sezonunda Tankut Öktem, 100 Koleksiyondan 100 Nuri İyem, Mevlut Akyıldız ve Kemal İskender retrospektif sergilerine ev sahipliği yapmış, sergileri 33.424 kişi ziyaret etmiştir.

2010–2011 sezonunda İzmir Sanat Galerisi’nde 8 sergide resim, baskı, seramik sanatından çok sayıda eser sergilenmiş, sergiler ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görmüş, ziyaretçi sayısı 15.430’a ulaşmıştır.

İzmir Sanat Galerisi’nde ilköğretim öğrencilerine yönelik atölye çalışmaları düzenlenmektedir. Çocukların sanata ve sanatın anlatım biçimlerine yakınlık kurabilmelerini sağlamak, sanata değer veren nesillerin yetişmesine katkıda bulunmak amacıyla gerçekleştiren atölye çalışmalarında önce sergi tanıtımı ve açıklamalı eser analizleri, ardından da öğrenciler ile uygulamalı resim yapma çalışmaları gerçekleştirilmektedir.

İş Bankası Resim Koleksiyonu Bakım ve Onarımı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi “Laboratuvar ve Atölye” Projesi ile Beyoğlu Şubesi Tarihi Binasının Müzeleştirilmesi

Ülkemizin resim sanatı adına sahip olduğu değerli mirası korumak ve gelecek kuşaklara ulaştırmak için Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) bünyesinde Türkiye’nin ilk bilimsel Resim Bakım ve Onarım Laboratuvarı’nı kurmak için gerekli çalışmalar başlatılmıştır. Projenin ilk aşamasında Laboratuvarın ihtiyacı olan restorasyon malzemesi ve ekipmanı ithal edilerek, üniversiteye teslim edilmiştir.

2012 yılında Laboratuvarın kurulması sonrasında restorasyon çalışmaları başlatılacaktır.

Ülkemize bu alanda uzmanlar kazandırmak hedefiyle MSGSÜ bünyesinde kurulan Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu lisans programı 2012 yılında ilk öğrencilerini alacaktır.

Restore edilecek Beyoğlu Şube binasında İş Bankası Sanat Müzesi’nin açılması planlanmaktadır.

Notu ekle     Vazgeç