Bilgi Teknolojileri ve Ortak Servis Merkezi

İş Bankası her alanda müşteri deneyimini iyileştirecek teknoloji ve verimlilik projelerine 2011 yılında da yatırım yapmaya devam etmiştir.

Müşteri deneyimini iyileştiren yenilikler hayata geçiyor.
İş Bankası 2011 yılında ADK’larını gerek işlevsellik gerekse müşteri deneyimi açısından birçok yeniliğe kavuşturmuştur. Bireysel İnternet Şubesi yenilenirken, Bankamatik menüleri müşteri tercihleri doğrultusunda kişiselleştirilmeye imkân veren yeni fonksiyonlar (Benim Bankamatiğim, Kolay Para Transferi) ile zenginleştirilmiştir. Bunun yanında, son dönemde sayıları hızla artmaya başlayan mobil kullanıcılarının ihtiyaçlarına paralel olarak, mobil kanal çeşitliliğine de önem verilmiş; 2011 yılında İşCep’in yanı sıra İşTV ve İşPad kanalları hayata geçirilmiştir.

Ticari bankacılık alanında, canlı ve sorunlu kredi altyapılarında kapsamlı iyileştirme çalışmaları yürütülmüş ve ticari müşterilerin internet şubesi deneyimini zenginleştirecek yatırımlar yapılmıştır.

Süreç temelli uygulamalar yaygınlaşıyor.
İş Bankası’nda bireysel kredi tahsis sürecinin otomasyonunu ve merkezi skorlama aracının kullanımını hedefleyen bireysel kredi yönetimi projesi kapsamında nakit ödemeli tüketici kredilerine ilişkin çalışmalar tamamlanmıştır. Banka şubelerinde önemli ölçüde iş yükü yaratan bireysel kredi başvuru ve tahsis süreçlerinin süreç temelli yeni iş akışları sayesinde ortalama 5 dakikaya inmesi öngörülmektedir.

Satış/çapraz satış imkânları gelişmeye devam ediyor.
İş Bankası şubelerinde önemli iş gücü harcanmasına neden olan sigorta ürünlerinin tüm kanallardan satılmasını ve şubeden yapılan satış işlemlerinin basitleştirmesini öngören bankasürans projesi kapsamında sigorta iştirakleriyle entegrasyon sağlanmış, çok kanallı bankasürans platformu inşa edilmiştir. Ferdi kaza, trafik ve kasko ürünleri başta olmak üzere ADK’lardan satışlara başlanmıştır.

Banka’da müşteri ilişkileri yönetimi alanında, müşterilere özel teklifler şubenin yanı sıra İnternet Şubesi, Bankamatik ve Çağrı Merkezi kanallarından entegre bir şekilde sunulmaya başlanmıştır.

Operasyonel açıdan daha etkin uygulamalar günlük hayatın parçası oluyor.
İş Bankası’nda yeni insan kaynakları uygulaması (İKON) hayata geçirilmiş ve dış ticaret paketi (Küre) uygulaması belirli süreçler bazında yaygınlaştırılmıştır. 2011 yılında ayrıca, finansal raporlama ve kontrol altyapısı iyileştirilmiş ve komisyon fiyatlaması merkezi olarak yönetilmeye başlanmıştır.

Özetlenen bu kazanımlara paralel olarak 2012 yılında sonlandırılması hedeflenen çok boyutlu kârlılık projesi sayesinde, İş Bankası’nda gerek yönetim muhasebesi gerekse finansal yönetim alanlarında önemli altyapı iyileştirmeleri sağlanacaktır.

İş Bankası iletişim altyapısı yenilendi.
İş Bankası’nda bilgi teknolojileri alanında 2011 yılında yürütülen en önemli faaliyetlerden biri, iletişim altyapısının yenilenmesine yönelik çalışmalar olmuştur.

İletişim altyapısının IP tabanlı yapıya geçilmesiyle, Banka içi iletişim imkânları etkinleşmiş, müşteriler ile düşük maliyetlerle katma değeri daha yüksek iletişim geliştirilmesi mümkün hale gelmiştir. Genel Müdürlük ve 728 şubemizde geçiş tamamlanmış olup, 2012 yılında çalışmanın tüm şubelere yaygınlaştırılması hedeflenmektedir.

Ortak Servis Merkezi çalışmalarına devam ediyor.
ISO 9001 kalite belgesine sahip olan Ortak Servis Merkezi İş Bankası’nın müşteri memnuniyetini artırmak ve şubelerin operasyonel iş yükünü azaltmak amacıyla kaliteli üretim anlayışı ile hizmet sunmaktadır.

Yüksek verimlilik hedefine ulaşmak amacıyla Ortak Servis Merkezi’nde kapsamlı bir operasyon altyapısı oluşturulmuştur. Bu doğrultuda İş Bankası, sektöründe operasyonel işlemlerin merkezileşmesi konusunda öncü, yenilikçi, verimli ve düşük maliyetli bir yapıyla hizmetlerini sürdürmektedir.

Ortak Servis Merkezi faaliyetleri kapsamında;

  • Talimatlı EFT, havale, SGK ve anlaşmalı kurum personelinin maaş ödemeleri,
  • Müşteri bilgi ve belge kalitesini artırma operasyonları,
  • TL/YP ve yabancı banka çek işlemleri,
  • Senet giriş ve tahsilatına ilişkin operasyonlar,
  • Kambiyo işlemleri,
  • Ticari kredi kullandırımı ve ipotek işlemleri,
  • Kredi kartı tahsis ve kart basım işlemleri,
  • Haciz ve mevduat araştırmaları,
  • Vergi ve muhasebe operasyonları,
  • Gecikmiş bireysel kredilere ilişkin izleme süreçleri
  • Bankasürans işlemlerine ilişkin operasyonel işlemler

yürütülmektedir.

Operasyonel etkinlik odaklı söz konusu çalışmalar İş Bankası şubelerinin daha verimli bir şekilde çalışması açısından önem arz etmektedir.


Notu ekle     Vazgeç