Kurumsal Bankacılık
Mali gücü, bilgi birikimi ve köklü tecrübesi ile İş Bankası, kurumsal bankacılık faaliyetlerinde müşterilerinin ana çözüm ortağı olarak yer almaya devam ediyor.
“Türkiye’nin Bankası” olma misyonu ile hizmet sunan İş Bankası, her türlü konjonktürde reel sektöre olan desteğini kesintisiz bir biçimde sürdürerek, müşterilerin ulusal ve uluslararası pazarlardaki rekabet gücünün artırılmasına üst düzeyde katkı sağlamaktadır.
Müşteri ihtiyaç ve beklentilerini, teknoloji alanındaki en son yenilikleri kullanarak etkin bir biçimde karşılamayı amaç edinen İş Bankası, müşteri ve iş kollarına özel olarak geliştirdiği işlevsel ürünler ve finansman çözümleriyle, 2011 yılında da kurumsal bankacılık müşterilerinin sürekli tercih ettiği Banka olmayı başarmış ve sektördeki hakim konumunu güçlendirmiştir.
İş Bankası ihtisaslaşmış dokuz kurumsal bankacılık şubesi ile hizmet sunmaktadır.
İş Bankası kurumsal bankacılık ürün ve hizmetlerini, uzman kadrolar ve ileri teknolojik altyapıyla donatılmış dokuz kurumsal bankacılık şubesi aracılığıyla müşterilerine sunmaktadır. Banka, büyük ulusal/çok uluslu şirketlere yönelik kurumsal bankacılık faaliyetlerini en üst düzeyde müşteri memnuniyeti sağlama hedefiyle yürütmektedir.
İş Bankası’ndan yeni bir uygulama: Yabancı sermayeli şirketlere özel şube
İş Bankası, 2011 yılında sadece yabancı sermayeli şirketlere hizmet vermek üzere tasarlanan yeni bir ihtisas şubesi açma çalışmalarına başlamıştır. İş Bankası, çok uluslu banka olma vizyonunun bir parçası olan bu özel şube ile yabancı sermayeli firmaların kuruluş aşamasından itibaren yanlarında olmayı ve sadece bu şirketlere özel çözümler sunarak, bu firmaların tek noktadan bilgi ve hizmet almalarını amaçlamaktadır.
Sorunsuz ve istikrarlı büyüyen kredi portföyü
2011 yılında sorunsuz ve istikrarlı büyüme stratejisiyle İş Bankası, kaynaklarını müşterilerin faaliyetlerine ve ihtiyaçlarına yönlendirerek, müşterileriyle birlikte ülke ekonomisine artı değer yaratmaya devam etmiştir.
Bu dönemde özellikle kredi portföyünün daha etkin yönetimine yönelik belirlenen stratejiler ve buna bağlı olarak piyasa gelişmelerine karşı, proaktif biçimde, süratli ve yerinde yönetsel müdahaleler uygulanarak, kurumsal bankacılık müşterileri nezdindeki etkinliğin daha üst seviyelere taşınması sağlanmıştır.
İş Bankası’nın kurumsal ve ticari kredilerinin toplamı 2011 yılında %48,5 oranında artarak 66,2 milyar TL’ye ulaşmıştır.
2011 yılında enerji sektöründe yenilenebilir kaynaklı enerji üretim santrali projelerinin finansmanlarına ağırlık verilmiş ve bu dönemde enerji sektörüne yaklaşık 2,1 milyar ABD doları tutarında yeni finansman sağlanmıştır.
İş Bankası, yatırım ve projelere kaynak aktarıyor; sürdürülebilir ekonomik büyümeyi destekliyor.
İş Bankası ülkemiz ekonomisinin itici gücünü oluşturan enerji, ulaştırma ve imalat sanayi sektörlerindeki yeni yatırımlar başta olmak üzere özelleştirmeleri de kapsayan satın alma projelerinin finansmanına sağladığı nakdi ve/veya gayri nakdi kredilerle makroekonomik döngüye kaynak aktarmakta, sürdürülebilir ekonomik büyümeyi desteklemektedir.
İş Bankası, bu alandaki güçlü konumunu 2011 yılında da devam ettirmiştir.
2011 yılında enerji sektöründe yenilenebilir kaynaklı enerji üretim santrali projelerinin finansmanlarına ağırlık verilmiş ve bu dönemde enerji sektörüne yaklaşık 2,1 milyar ABD doları tutarında yeni finansman sağlanmıştır.
İş Bankası 2012 yılında, proje finansmanı alanında teknik, mali ve finansal analizlerle desteklenen deneyimiyle sunduğu nitelikli finansman çözümleri ve reel sektöre aktardığı kaynaklarla, ülke ekonomisinin gelişiminde önem arz eden sahalardaki projelerin finansmanlarındaki lider ve öncü konumunu sürdürmeyi amaçlamaktadır.
Uluslararası ödüllerle tescillenen başarılı performans
İş Bankası’nın yatırım ve proje finansmanı alanında göstermiş olduğu üstün performans dünyanın saygın yayın kuruluşlarından “Euromoney” tarafından verilen ödüllerle de tescillenmiştir.
Toplam 1 milyar ABD doları tutarında bir yatırımla gerçekleştirilen Gebze Doğalgaz Çevrim Santrali Projesi’ne 2011 yılında bankalar konsorsiyumu kapsamında 175 milyon ABD doları uzun vadeli kredi sağlayan İş Bankası, “Euromoney” tarafından “Avrupa’da Yılın Enerji Finansmanı/European Power Deal of the Year” ödülüne layık görülmüştür.
Bankalar konsorsiyumu kapsamında İş Bankası tarafından 200 milyon ABD doları uzun vadeli kredi sağlanan İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş. özelleştirmesinin finansmanı ise “Euromoney” tarafından “Avrupa’da Yılın Ulaştırma Özelleştirmesi Finansmanı/European Transport Privatization Deal of the Year” ödülü ile değerlendirilmiştir.
Yatırımların finansmanında uluslararası kuruluşlarla işbirliği
İş Bankası; Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası (EIB), Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Fransız Kalkınma Ajansı iştiraki Proparco gibi uluslararası kuruluşlardan sağladığı kaynaklarla,
desteklemeye devam etmektedir.
İş Bankası, uzun vadeli gemi finansmanına yönelik olarak 2011 yılında Japan Bank for International Cooperation (JBIC) ile imzaladığı yeni kredi sözleşmeleri ile Türkiye’de yerleşik firmaların Japonya’dan gemi ithalatını finanse etmeyi sürdürmüştür. Banka, aynı dönemde Kore Eximbank ile Türkiye’deki firmaların Güney Kore’den yapacakları mal ithalatının orta ve uzun vadeli finansmanına yönelik olarak yeni bir kredi anlaşması da imzalamıştır.
İş Bankası 2011 yılında, uluslararası kuruluşlarla işbirliği içerisinde yatırımlara finansman sağlayarak reel sektörü desteklemeye devam etmiştir.
Banka, 2011 yılında EBRD’nin Türkiye programları kapsamında enerjinin etkin ve verimli kullanımı ile yenilenebilir enerji alanlarındaki faaliyetlerin/yatırımların finansmanına yönelik Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı (TurSEFF) kapsamında bir kredi sözleşmesi imzalamıştır.
2011 yılında imzalanan bir diğer anlaşma, Dünya Bankası Dördüncü İhracat Finansmanı Aracılık Kredisi (EFIL IV) kapsamında sağlanan ve ihracatçı, yurt dışı müteahhitlik geliri elde eden veya turizm alanında döviz geliri elde eden firmaların finansman ihtiyaçlarına yönelik kullandırılacak olan ek finansman anlaşması olmuştur.
Nakit yönetiminde katma değeri yüksek ve etkin çözümler
İş Bankası, nakit yönetimi alanında, bilgi teknolojileri olanakları kullanarak müşteriye özel çözümler geliştirilmesini ve bu yolla müşterilere daha hızlı, kaliteli ve etkin hizmet sunulmasını temel strateji olarak belirlemiştir.
Müşterilerin bankacılık işlem talimatlarını İş Bankası sistemine güvenli ve hızlı bir şekilde iletebilmeleri, nakit akışlarını etkin biçimde takip edebilmeleri ve alternatif kanal kullanımının artırılması Banka’da yürütülen nakit yönetimi ürün geliştirme faaliyetlerinin odağını oluşturmaktadır.
Bu yaklaşımın bir sonucu olarak, 2011 yılı, nakit yönetimi işlem hacimlerinin süratle yükseldiği bir yıl olmuştur. İş Bankası’nda nakit yönetimi işlemlerinden elde edilen toplam hacim bir önceki yıla göre %30’un üzerinde artış göstermiştir.
Nakit yönetim alanındaki çalışmalar, 2012 yılında da aynı stratejik yaklaşım ile sürdürülerek, bu alanda müşterilere işlevsel ve esnek çözümler sunulmaya devam edilecektir.
Özel risk yönetimi çözümleri
İş Bankası, faiz, kur ve emtia fiyatlarındaki belirsizlikler nedeniyle müşterilerinin karşı karşıya oldukları risklerden korunmalarını hedefleyen ve ihtiyaca göre yapılandırılan türev ürünler ile müşterilerine özel risk yönetimi çözümleriyle destek sağlamaktadır.
Karşılaşılan finansal risklerin yanı sıra, emtia fiyatlarındaki değişikliklerden kaynaklanan risklerin artan oranda belirginleştiği 2011 yılında, İş Bankası çeşitli ürünlere yönelik emtia türevi çözümleri ile de farkını ortaya koymuştur.
Kurumsal bankacılıkta 2012 yılı öncelikleri
İş Bankası mali gücü, bilgi birikimi ve köklü tecrübesi ile enerji ve ulaştırma sektörlerindeki altyapı yatırımlarının finansmanı başta olmak üzere, özelleştirme ve satın alma projeleri ile müşterilerin gelişen iş hacimleri doğrultusundaki işletme sermayesi ve kapasite artışına dönük yatırımları kapsamındaki finansman taleplerini değerlendirmeyi ve yüksek nitelikli finansman çözümleri sunmayı 2012 yılında da sürdürecektir.
2012 yılı için öngörülen piyasa koşullarında, ürün ve hizmet sunumundaki farklılaştırmalar, müşteri memnuniyeti ve rekabet avantajı yaratmada kritik öneme sahip olacaktır. İş Bankası, sektörel bazda farklılık arz eden müşteri ihtiyaçlarının doğru bir şekilde analiz edilmesi ve bu ihtiyaçlara en etkin şekilde çözümler geliştirilmesi konularını öncelikleri arasında konumlandırmaya devam edecektir.