Sermaye Piyasaları

İş Bankası, İMKB Tahvil, Bono ve Repo Piyasası’nda uzun yıllardır sahip olduğu lider konumunu 1,5 trilyon TL’lik işlem hacmi ile 2011 yılında da sürdürmüştür.

İş Bankası, banka bono-tahvil ihraçlarında piyasa lideridir.
Son dönemde Hazine Müsteşarlığı’nın borçlanma gereğinin azalması, gelinen faiz seviyelerinin alternatif yatırım araçlarını öne çıkarması ve alternatif kaynak yaratma arayışı özel sektör tahvil ve bono ihraçlarını 2011 yılında ön plana çıkarmıştır.

İş Bankası, 2011 yılında uzun vadeli kaynak yaratmak, mevcut kaynak yapısını çeşitlendirmek ve kısa vade nedeniyle oluşan faiz riskini bertaraf etmek amacıyla farklı tür ve vadelerde 9 adet, toplam 4,8 milyar TL nominal yurt içi bono/tahvil ihracı gerçekleştirmiştir. Banka bu işlemlerle, sektördeki ihraçlar içerisinde %25,3 pay alarak lider konuma ulaşmıştır.

%25,3

Pazar Payıyla Banka Bono Tahvil İhraçlarında Lider

Altın işlemlerinde öncü
Tüm dünyada en güvenli yatırım seçeneklerinden biri olarak kabul edilen altın ürünlerine olan talep, 2011 yılında yüksek getiri performansına paralel olarak artmıştır. Müşterilerine yatırım hesabı ve altın hesabı ile 7 gün 24 saat altın alım-satım hizmeti sunan İş Bankası’nın, 2010 yılında yaklaşık 115.000 olan müşteri hesap adedi 2011 yılında 313.803’e, 12,3 ton olan müşteri altın bakiyesi toplamı ise 41 tona ulaşmıştır.

VOB aracılık hizmetlerinde yaygın hizmet ağı avantajı
İş Bankası, 2008 yıl sonu itibarıyla 50 şubesi ve internet bankacılığı aracılığıyla sunmaya başladığı Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) aracılık hizmetlerini her yıl yeni şubeler ekleyerek daha geniş kitlelere ulaştırmaktadır. 2010 yılında 277 şubeden oluşan VOB aracılık hizmet ağı, 2011 yıl sonu itibarıyla 339 şubeye ulaşmış bulunmaktadır. Banka, bu alandaki hizmetlerini 2012 yılında da yaygınlaştırmaya devam edecektir.

İş Bankası, Türkiye’de hisse senedi ve sabit getirili menkul kıymet işlem hacminde birincidir.
İş Bankası, iştiraki İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş. ile birlikte, 2011 yılında İMKB Hisse Senedi Piyasası işlem hacminin %7,3’ünü gerçekleştirerek, bu piyasada faaliyet gösteren 86 aracı kurum arasında birinci sıradaki yerini pekiştirmiştir.

Diğer taraftan, İş Bankası, İMKB Tahvil, Bono ve Repo Piyasası’nda uzun yıllardır sahip olduğu lider konumunu 1,5 trilyon TL’lik işlem hacmi ile 2011 yılında da sürdürmüştür.

İş Bankası,

  • piyasa koşulları, öngörüler ve müşteri tercihleri doğrultusunda tasarlanan yeni ürün ve hizmetleri,
  • rekabetçi fiyatlama politikası,
  • kesintisiz ve kaliteli hizmet sunumunu sağlayan kanalları ile
  • her geçen yıl yatırım fonu, hisse senedi, bono, tahvil, özel sektör borçlanma araçları, repo ve Eurobond işlemlerinde sermaye piyasalarındaki gücünü artırmaktadır.

Yatırım fonlarında, sektördeki en yakın takipçisiyle arasında 6,6 puanlık pazar payı farkı bulunan İş Bankası, bu alanda açık ara liderliğini sürdürmektedir.

Yatırım fonlarında sürdürülen liderlik
İş Bankası, farklı risk-getiri profillerine göre farklılaştırılmış yatırım fonlarını 2011 yılında daha da çeşitlendirmiş; toplam 22 yatırım fonu ve 2011 yılında piyasaya ihraç ettiği 16 anapara korumalı ve garantili fonla yatırım fonları piyasasındaki liderliğini yıl boyunca sürdürmüştür.

İş Bankası’nın yatırım fonları pazar payı 2011 yıl sonu itibarıyla %21,6 olarak gerçekleşmiştir. İş Bankası’nın sektördeki en yakın takipçisi arasındaki pazar payı farkı 6,6 puandır.

Çocuklara yönelik geliştirilen ilk yatırım fonu olma özelliğine sahip İş Bankası Kumbara Fonu, A tipi yatırım fonları sınıfında toplam katılımcı sayısının %80,8’ini ve toplam portföy büyüklüğünün %18,3’ünü oluşturmaktadır.

%21,6

Pazar Payıyla Yatırım Fonlarında Lider

Emtia fonlarına yoğun ilgi
Ürün geliştirme faaliyetleri kapsamında İş Bankası, 2011 yılında alternatif getiri arayışı içinde olan yatırımcılara yönelik 16 adet yeni anapara korumalı ve garantili fonun halka arzını gerçekleştirmiştir. Emtia, altın, döviz, İMKB ve yabancı borsa dayanak varlığına sahip olan anapara korumalı ve garantili fonların yanı sıra B Tipi Altın Fonu ve Maximum Kart B Tipi Kısa Vadeli Tahvil ve Bono Fonu yatırımcılara sunulmuştur.

2011 yılında yurt dışı piyasalarda işlem gören emtiaya dayalı borsa yatırım fonlarına yatırım yapan B Tipi Global Emtia Fon Sepeti Fonu ile yatırımcılara küçük tutarlarla uluslararası piyasalarda emtia yatırımı yapma imkânı sunulmuştur. Diğer taraftan, Özel Sektör Tahvil ve Bono Fonu ile yatırımcının özel sektör tahvil ve bonolarının ek faiz oranlarından faydalanması amaçlanmıştır.

İş Bankası bilgi birikimini sektörle paylaşıyor.
İş Bankası’nın ve bazı iştiraklerinin kurucusu olduğu yatırım fonlarına sunulan değerleme hizmeti, ilk defa 2011 yılında Grup dışı bir şirketin kurucusu olduğu beş yatırım fonuna sunulmaya başlanmıştır.

SPK’dan Portföy Saklama Kuruluşu Yetkisi Alan İlk Banka

Saklama hizmetinde %39,8’lik pazar payı ile 2011 yılında da lider konumunu sürdürmüştür.

Değerleme hizmetleri, İş Bankası’nın 1987 yılından beri inşa ettiği engin deneyim ve bilgi birikimine işaret etmektedir.

%39,8 pazar payıyla portföy yönetim şirketlerine sunulan saklama hizmetinde öncü ve lider
İş Bankası, Türkiye’de Sermaye Piyasası Kurulu’ndan “portföy saklama kuruluşu” yetkisi alan ilk bankadır. İş Bankası, portföy yönetim şirketlerinin bireysel portföy yönetimine konu varlıklarının saklama hizmetinde %39,8’lik pazar payı ile 2011 yılında da lider konumunu sürdürmüştür.

İş Bankası uluslararası saklama hizmeti sunan tek yerel bankadır.
1992 yılından bu yana uluslararası saklama hizmeti sunan İş Bankası, yurt dışında yerleşik yatırımcılara menkul kıymetlere ilişkin takas, saklama, hisse senetleri hak kullanımı ve genel kurula vekâleten katılım, nakit yönetimi, döviz işlemleri ile vergi temsilciliği ve danışmanlığı alanlarında deneyimli kadrolarıyla hizmet vermektedir.


Notu ekle     Vazgeç