Uluslararası Bankacılık

İş Bankası dış ticaret ve döviz transferleri alanlarında güçlü, saygın ve lider bir konuma sahiptir.

İş Bankası, müşterilerinin dış ticaretin finansmanı alanındaki talep ve beklentilerini kaliteli ürün ve hizmet gamıyla cevaplamaktadır.
İş Bankası’nın dış ticaret alanında faaliyet gösteren müşterileri, Banka’nın 127 ülkede 1.500’den fazla banka ve finans kuruluşunu kapsayan yaygın muhabir ağı kapsamında işlemlerini güvenli ve etkin bir şekilde gerçekleştirmektedirler.

İş Bankası’nın mükemmeliyete odaklı iş anlayışı ve kalitesi sürekli olarak ödüllendirilmektedir.
İş Bankası, 2011 yılında da uluslararası bankacılık alanındaki kaliteli hizmet performansını sürdürmüştür. Banka, yurt dışına gerçekleştirilen döviz transferlerinde ulaştığı yüksek “hatasız işlem” oranıyla, ilki 1997 yılında olmak üzere bugüne kadar çok sayıda uluslararası bankadan kalite ödülü (STP-Straight Through Processing) almıştır. 2011 yılında da bu gelenek bozulmamış ve Citibank NA, Commerzbank AG, Deutsche Bank AG ve The Bank of New York Mellon tarafından İş Bankası’na STP kalite ödülü sunulmuştur.

İş Bankası Toronto, Kanada’da düzenlenen SIBOS’un ilgi odağı olmuştur.
İş Bankası, SWIFT (Dünya Bankalararası Finansal Teleiletişim Topluluğu) tarafından her yıl farklı bir ülkede düzenlenen ve bu yıl 19-23 Eylül 2011 tarihleri arasında Toronto, Kanada’da gerçekleştirilen SIBOS (SWIFT International Banking Operations Seminar) seminerinde stant açmıştır. Viyana, Hong Kong ve Amsterdam’dan sonra SIBOS’ta dördüncü kez stant açan İş Bankası, hem Türkiye hem Banka için etkin bir uluslararası iletişim ve tanıtım çalışmasına imza atmıştır.

İş Bankası global krizin etkilerinin dış ticaretin finansmanı açısından değerlendirilmesine yönelik uluslararası toplantılara ev sahipliği yapmıştır.
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından düzenlenen “Ticaret Finansmanı” başlıklı forum, bu yıl üçüncü kez, 5-7 Ekim 2011 tarihleri arasında İş Bankası ev sahipliğinde İş Bankası Oditoryumu’nda gerçekleştirilmiştir.

Pazarın kilit oyuncularını bir araya getiren ve ticaret finansmanı ile ilgili mevcut durumun tartışıldığı forumda, global finansal krizin EBRD’nin faaliyet gösterdiği ülkelerin ekonomi, bankacılık sektörleri ve ticaret aktivitelerini nasıl etkilediği ve bu ülkelerde krizle mücadele bağlamında ne tür yaklaşımların benimsendiği ele alınmıştır.

Forumda, Türkiye, Rusya Federasyonu, Kafkas ülkeleri ve Beyaz Rusya ile ilgili özel oturumlar gerçekleştirilmiştir. Forum katılımcıları arasında, Türkiye ve diğer ülkelerde faaliyet gösteren banka ve finans kuruluşlarından, ekonomi ve finans konusunda yayın yapan kuruluşlardan ve reel sektörde faaliyet gösteren firmalardan temsilciler yer almıştır.

İş Bankası dış kaynak temininde bir sürdürülebilirlik örneğidir.
İş Bankası, Türk bankalarının sendikasyonları için kılavuz rolü oynamaktadır.

Banka bu kapsamda, 16 Mayıs 2011 tarihinde 19 ülkeden 45 bankanın katılımı ile 290 milyon ABD doları ile 626 milyon Euro karşılığı yaklaşık 1,2 milyar ABD doları tutarında; 14 Eylül 2011 tarihinde ise 15 ülkeden 37 bankanın katılımı ile 359 milyon ABD doları ile 603 milyon Euro karşılığı olmak üzere yaklaşık 1,2 milyar ABD doları tutarında sendikasyon kredisi anlaşması imzalamıştır.

2011 yılında sendikasyon kredisi şeklinde sağlanan dış kaynak toplam tutarı yaklaşık 2,4 milyar ABD dolarını bulmuştur.

Euroweek tarafından düzenlenen “Sendikasyon Kredileri/Syndicated Loans and Leveraged Finance” ödüllerinde, 2011 yılı Eylül ayında aldığı sendikasyon kredisi ile İş Bankası, arka arkaya üçüncü kez “En iyi Türk Kredisi” ödülünü kazanmıştır.

İş Bankası ilk Eurobond ihracını gerçekleştirmiştir.
İş Bankası, 500 milyon ABD doları nominal tutarında ve 5 yıl vadeli ilk Eurobond ihracını %5,10 kupon faiz oranı ve %5,30 getiri ile 1 Şubat 2011 tarihinde tamamlamıştır. İhraç tutarının iki katından fazla talep gören işlem, geniş bir coğrafi yelpazede farklı türde ve bölgedeki yatırımcılara ulaşmıştır. Londra Borsası’na kote olan tahvillerin kredi notu Ba1 (Moody’s) ve BBB- (Fitch) olmuştur.

İş Bankası havale akımlarına dayalı seküritizasyon programı kapsamında 75 milyon ABD doları ve 160 milyon Euro tutarında kaynak temin etmiştir.
İş Bankası’nca 2004 yılında havale akımlarına dayalı olarak kurulan seküritizasyon programı kapsamında 75 milyon ABD doları ve 160 milyon Euro tutarlarındaki seküritizasyon işlemi, 31 Ekim 2011 tarihinde tamamlanmıştır. Seküritizasyon işleminin 75 milyon ABD doları ve 100 milyon Euro tutarındaki bölümleri 5 yıl, 60 milyon Euro tutarındaki bölümü ise 7 yıl vadelidir.

İş Bankası’nın uluslararası kalkınma ve yatırım bankalarından sağladığı uzun vadeli ve özel amaçlı krediler, Türkiye ekonomisi için önemli kaynaklar niteliğindedir.

İş Bankası Kore Eximbank’ı ile Güney Kore’den mal ve hizmet alımı ile gemi finansmanına yönelik bir kredi anlaşması imzalamıştır.
İş Bankası ile Kore Eximbank arasında, Türkiye’deki ithalatçıların Güney Kore menşeli veya Güney Koreli firmalardan satın alacakları mal ve hizmetler ile gemi finansmanına yönelik kısa veya uzun vadeli finansman temin edilmesi amacıyla, 50 milyon ABD doları tutarında bir kredi anlaşması 9 Aralık 2011 tarihinde imzalanmıştır. Söz konusu anlaşmayla, İş Bankası’nın Kore Eximbank’ı ile uzun yıllara dayalı işbirliği bir adım ileriye taşınmıştır.

Gemicilik sektörüne uzun vadeli kaynak sağlamaya yönelik ikinci sözleşme
İş Bankası, gemi finansmanına yönelik 12 yıl vadeli kaynak sağlanması konusunda 4 Mart 2011 tarihinde Japon Uluslararası İşbirliği Bankası (Japan Bank for International Cooperation - JBIC) ile 22 milyar Japon Yeni tutarındaki ikinci kredi sözleşmesini imzalamıştır.

10 milyar Japon Yeni tutarındaki ilk sözleşme, aynı vadede kaynak sağlanmasına yönelik olmak üzere, 3 Aralık 2009 tarihinde imzalanmış ve JBIC’in dünyada bir finansal kurum ile bu konudaki ilk işbirliği olmuştur.

İş Bankası ile EBRD enerji verimliliği projelerinin finansmanında kullanılmak üzere kredi sözleşmesi imzalamıştır.
İş Bankası, EBRD ile Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı (TurSEFF) kapsamında toplam 40 milyon ABD doları tutarındaki krediye ilişkin anlaşmayı 27 Ekim 2011 tarihinde imzalamıştır. Kredinin 33,3 milyon ABD doları tutarındaki 5 yıl vadeli dilimi EBRD kaynaklarından, 6,7 milyon ABD doları tutarındaki 15 yıl vadeli dilimi ise Dünya Bankası Temiz Teknoloji Fonu (Clean Technology Fund - CTF) kaynaklarından sağlanmıştır.

İş Bankası ile Avrupa Yatırım Bankası (EIB) arasında KOBİ finansmanına yönelik kredi anlaşması imzalanmıştır.
İş Bankası, 9 Aralık 2011 tarihinde EIB ile azami 10 yıl vadeli, 150 milyon Euro tutarında bir kredi sözleşmesi imzalamıştır. İş Bankası ile EIB’nin ikinci ortak çalışması olan bu anlaşma kapsamında temin edilecek kaynak, EIB tarafından belirlenen kriterlere uyan küçük ve orta ölçekli işletmelerin finansmanında kullanılacaktır.

İş Bankası ile Alman Kalkınma Bankası (KfW) arasında küçük işletmelerin finansmanına yönelik ek kredi anlaşması imzalanmıştır.
Avrupa Birliği Küçük işletmeler Kredi Programı ikinci Aşaması (Small Enterprises Loan Programme - SELP II) kapsamında Banka ile KfVV arasında 19 Aralık 2008 tarihinde bir çerçeve anlaşması imzalanmıştır. Söz konusu anlaşma kapsamında geçtiğimiz yıllarda sağlanan 23,6 milyon Euro tutarındaki kaynağa ek olarak, 29 Aralık 2011 tarihinde, 31,4 milyon Euro tutarında 4 yıl vadeli kredi teminine yönelik bir ek anlaşma imzalanmıştır. Temin edilecek kredi küçük işletmelerin finansmanında kullanılacaktır.

İş Bankası, 2011 yılında da uluslararası kalkınma ve yatırım bankaları ile ilişkileri kapsamında uzun vadeli ve özel amaçlı krediler sağlamıştır. Söz konusu krediler, gerek İş Bankası gerekse Türkiye ekonomisi için önemli kaynaklar niteliğindedir.

İş Bankası, Türkiye’nin yakın coğrafyasındaki büyüme potansiyelinden yararlanmak amacıyla çalışmalarına devam edecektir.

Yurt dışı hizmet ağındaki gelişmeler
İş Bankası’nın uluslararası bankacılık hedefleri, öncelikle bölgesel, daha sonra global bir banka olmak, bölgesel ve uluslar arası gelişmeleri izlemek, sürdürülebilir ilişkilerin geliştirilmesi ve Türk ekonomisi için önemli pazarlarda faaliyet gösteren bankalar ile işbirliği için fırsat aramaktır.

İş Bankası’nın amacı, esas faaliyet alanı olan Türk finansal piyasalarındaki büyüme hedefini desteklemek, ayrıca, söz konusu piyasaların sunduğu fırsatlardan yararlanmaya çalışırken, yurt içindeki lider konumunu sınır ötesi teşkilatının müşterilerine sunacağı kaliteli hizmetler ile yurt dışında da korumaktır.

  • KKTC’de en geniş şube ağına sahip Türk bankası
    Banka, 2011 yılında İskele Şubesi’ni açarak faaliyet göstermekte olduğu 14 şube ile KKTC’de en geniş şube ağına sahip Türk bankası unvanını korumuştur.
  • İş Bankası Erbil’de
    2011 yılında Irak’ın Erbil şehrinde İş Bankası şubesi faaliyete geçirilmiştir.
  • Londra’dan Kahire’ye ivmelenen uluslararası faaliyetler
    Londra ve Bahreyn Şubeleri ile Çin’de ve Mısır’da bulunan temsilciliklerimiz, Banka’nın uluslararası bankacılık alanındaki faaliyetlerine giderek artan bir destek vermektedir.


Yakın coğrafyadaki büyüme potansiyeli

Önümüzdeki dönemde, İş Bankası’nın bölgesel olarak genişlemesi ve Türkiye’nin yakın coğrafyasındaki büyüme potansiyelinden yararlanması amacıyla yapılan çalışmalar devam edecektir. Bu kapsamda, 2012 yılında Irak, Gürcistan, Kosova, Pakistan, Azerbaycan ve Mısır’da sınır ötesi bankacılık faaliyetlerini genişletmek yönündeki çalışmalar sürdürülecektir.

Yurt dışı iştirak bankalarında 2011 yılı

İşbank GmbH
İş Bankası iştiraklerinden Almanya’da kurulu İşbank GmbH, önemli bir Türk nüfusun yaşadığı Almanya, Fransa, Hollanda, İsviçre ve Bulgaristan’da bulunan şubeleriyle bireysel, ticari ve kurumsal bankacılık alanlarında hizmet sunmaktadır. İşbank GmbH, 2011 yılında açılan Sofya/Bulgaristan Şubesi ile toplam şube sayısını 16’ya yükseltmiştir.

İşbank Rusya – İş Bankası tarihinde bir ilk
İş Bankası, 2011 yılında tarihinde ilk kez bir banka satın alma işlemi gerçekleştirerek, Moskova merkezli CJSC Bank Sofia’nın %100 hisselerini satın almıştır.

Satın alma işleminin tamamlanmasını takiben, CJSC Bank Sofia’nın ismi CJSC İşbank (İşbank Rusya) olarak değiştirilmiştir. 

İşbank Rusya, 382 çalışan ve 15 şube ile bireysel mevduat kabulü dâhil olmak üzere, her türlü bankacılık hizmetini vermektedir.


Notu ekle     Vazgeç