Ticari Bankacılık
İş Bankası ticari bankacılık iş kolundaki başarılı performansını 2011 yılında da devam ettirmiştir.
İş Bankası 2011 yılında ticari bankacılık iş kolundaki istikrarlı duruşunu korumuş, Türk sanayicisinin, ticaret erbabının ve esnafının yanında yer almayı sürdürmüştür. Banka, ticari bankacılık iş kolunda müşterilerine,
- sayısı 38’e ulaşan ticari şubeleri,
- ülke geneline yaygın karma şubeleri,
- 25 adet satış bölgesi,
- deneyimli saha örgütü, müşteri ilişkileri yöneticileri ve müşteri temsilcileri
ile hizmet sunmaktadır.
İş Bankası, 2011 yılında ticari bankacılık kredi portföyünde yüksek oranlı artışlar kaydetmiştir.
İş Bankası ticari bankacılık iş kolunda 2010 yılında kaydettiği başarılı performansı 2011 yılında da devam ettirmiştir.
Taksitli ticari krediler alanındaki rakipsiz üstünlüğünü 2011 yılında da sürdüren İş Bankası, %19,2 (*)(**)’lik pazar payıyla bu alanın lideridir. Banka’nın taksitli ticari krediler portföy büyüklüğü 2011 yıl sonu itibarıyla 14,7 milyar TL’lik (**) bir hacme ulaşmıştır.
İş Bankası, 2011 yılında KOBİ’lerin işletme sermayesi ve yatırım finansmanı ihtiyaçlarını karşılarken ticari taşıt ve işyeri alımlarını da kredilendirmeye devam etmiştir. Banka, ticari taşıt kredilerindeki lider konumunu %27,2 (*)’lik piyasa payıyla sürdürmüştür.
Büyüyen kredi portföyüyle paralel gelişen mevduat hacmi
İş Bankası 2011 yılında vadesiz ticari mevduat hacmini de büyütmüştür. Ticari kredi portföyünde kaydedilen gelişime paralel bir gelişme gösteren vadesiz TL ticari mevduat hacmi önceki yıla kıyasla %12,7 artmıştır.
62 ilde en fazla kredi veren özel banka
Nakdi ticari kredilerde 2011 yıl sonu itibarıyla özel bankalar arasında 62 ilde en fazla kredi veren banka olan İş Bankası, 15 ilde de 2. sırada yer almaktadır. Bu tablo sektörde en büyük nakdi ticari kredi hacmine sahip olan İş Bankası’nın coğrafi anlamda da yaygın plasman politikasının açık bir göstergesidir.
İş Bankası 2011 yılında da KOBİ’ler ve ticari firmalar ile ilişkilerini bölgesel ihtiyaçları gözeterek geliştirmeye odaklanmıştır.
Mesleki birlikler, sektörel kuruluşlar ve kamu kurumlarıyla artan işbirlikleri
İş Bankası 2011 yılında da KOBİ’ler ve ticari firmalar ile ilişkilerini bölgesel ihtiyaçları gözeterek geliştirmeye odaklanmıştır. Banka bu doğrultuda oda, dernek ve birliklerle anlaşmalar imzalamaya devam etmiştir. Bu kapsamdaki çalışmalardan satırbaşları aşağıda sunulmuştur.
- İş Bankası, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, 2011 yılında da Toprak Mahsulleri Ofisi A.Ş. (TMO) ile işbirliğini sürdürmüştür. Bu işbirliği kapsamında Banka, 2011–2012 döneminde TMO’ya ürün (buğday, arpa, mısır ve çeltik) teslim eden mudilerine Makbuz Senedi’ne dayalı kredi kullandırmayı sürdürmektedir.
- İş Bankası ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) arasında devam eden işbirliği kapsamında “Acil Destek Kredisi Protokolü”, “Van İli Sıfır Faizli İşletme Sermayesi Destek Kredisi” ve “Van İli Acil Destek Kredisi” protokolleri imzalanmış ve kredi kullandırımlarına başlanmıştır.
- Banka, Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Bileşeni (Instrument for Pre-Accession Rural Development - IPARD) Programı’na ilişkin olarak Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ile bir protokol imzalamıştır. Protokol çerçevesinde başvuru çağrıları doğrultusunda çalışmalara devam edilmektedir.
- İş Bankası ile Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB)’nin 2010 Ekim ayında hayata geçirdiği ve mali müşavirlerin defterlerini tutmakta olduğu firmaların hesap hareketlerinin otomatik olarak muhasebeleştirilmesini sağlayan “LUCA– Banka Hesap Hareketleri Entegrasyonu Projesi”ne ilişkin işbirliği sürdürülmüştür.
- İş Bankası’nın Türk Eczacıları Birliği (TEB) ile olan iyi ilişkileri sürdürülmüştür. Eczacıların Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sağlık yardımı ödemelerine Banka tarafından aracılık edilmesi ve TEB Yardımlaşma Sandığı kredilerinin İş Bankası’nca kullandırılmasına yönelik işbirliği protokollerinin devamı sağlanmıştır.
KOBİ’lere sağlanan yurt dışı kaynaklı fonlar hakkında özet bilgiler
- Teşvikli 49 ilde faaliyet gösteren küçük ölçekli işletmelerin SELP II (Small Enterprises Loan Programme II) çerçevesinde sabit sermaye yatırımları ve işletme sermayesi ihtiyaçlarının finansmanı amacıyla Alman Kalkınma Bankası’ndan (KfW) 2009 yılının Şubat ayında temin edilen 20 milyon Euro tutarındaki kredi ve 2009 yılının Eylül ayında Muş, Hakkari, Van ve Bitlis illerinde faaliyet gösteren küçük ölçekli işletmelerin finansmanı amacıyla temin edilen 3,6 milyon Euro tutarındaki kredilerin tamamı kullandırılmış olup, anapara geri ödemeleri çerçevesinde müşterilere kredi kullandırımı devam etmektedir. SELP II kapsamında, geçtiğimiz yıllarda sağlanan 23,6 milyon Euro tutarındaki kaynağa ek olarak, 29 Aralık 2011 tarihinde, 31,4 milyon Euro tutarında 4 yıl vadeli kredi teminine yönelik ek bir anlaşma imzalanmıştır. Temin edilecek kredi, küçük işletmelerin finansmanında kullanılacaktır.
- Banka ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) arasında imzalanan anlaşma ile İstanbul, Ankara ve İzmir illeri dışındaki mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yatırım ve işletme sermayesi ihtiyaçlarının finansmanının ve Avrupa Yatırım Bankası (EIB) ile imzalanan anlaşma ile KOBİ tanımına uygun firmaların özellikle enerji, altyapı, turizm, sağlık ve eğitim alanlarındaki yatırımlarının desteklenmesi hedeflenmiştir. Banka, EIB’den sağladığı 250 milyon Euro ve EBRD’den tedarik ettiği 20 milyon Euro tutarındaki fonlar ile KOBİ’lere finansman olanakları yaratmıştır.
- İş Bankası, KOBİ olarak tanımlanan firmaların yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği yatırımlarının finansmanı amacıyla EBRD’nin Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı (TurSEFF) kapsamında 40 milyon ABD doları kaynak sağlamıştır.
- 2011 yılında Banka, Kore Eximbank ile 50 milyon ABD doları, EIB ile 150 milyon Euro tutarında kredi sözleşmeleri imzalamış olup; söz konusu kaynaklar 2012 yılında KOBİ’lerin finansman ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla kullanılacaktır.
Müşteri ihtiyaçlarına özel farklılaştırılmış çözümler, sektörel paketler ve ürünler
İş Bankası, gerek sahada gerek genel müdürlükte gerçekleştirdiği incelemeler ve değerlendirmeler sonucunda firmaların istek ve ihtiyaçlarını tespit etmekte, ürün ve hizmetlerini özelleştirmektedir.
Banka, esnafa, ticaret erbabına, sanayiciye, kredi ve nakit yönetimi ürünlerinden oluşan geniş bir ürün yelpazesiyle hizmet sunmaktadır. 2011 yılında müşterilerin finansal ihtiyaçlarını en uygun şekilde karşılama yönündeki çalışmalar kapsamında;
- “Stok Yönetimi Uygulaması” ve “Stok Yönetimi Yedek Parça Uygulaması” adı altında iki yeni nakit yönetimi ve ticari kredi ürünü,
- Mal alımlarının anında ya da sonradan vadelendirilmesini, taksitlendirilmesini, hatta hesap özeti borcunun bir sonraki hesap özetine kadar ertelenmesini sağlayan “Vadematik” adlı ticari kredi kartı,
- Banka ile TMO arasında imzalanan Ürün Bedeli Ödemeleri Protokolü ile Ürün Bedeli Ödemeleri Teknik Protokolü çerçevesinde “İş Bankası Tarımsal Ürün Kart”,
- Ticari müşterilerin kira ödemelerinin finansmanına yönelik olarak geliştirilen “İşyeri Kira Kredisi”,
- Gerçek kişi tacir müşterilere yönelik kullandırılabilecek “Kendi İşim Kredisi”,
- “Ürün Senedine Dayalı Kredi Uygulaması”,
- Kira gelirlerinin temliki karşılığında işletme sermayesi ihtiyaçlarının finansmanını öngören “Kira Temlikli Kredi”,
- Alacaklısı ve borçlusu yurt içinde yerleşik kişiler olan yabancı para üzerinden düzenlenmiş poliçelere aval verilebilmesini sağlayan “Yurt İçi YP Poliçe Aval Kredisi”,
- “Çin Yuanı Cinsinden Döviz Kredisi”,
- Döviz kredisi kullanan müşterilerin kurlardaki aşırı yükselişlerden korunmasına yönelik olarak “Kur Korumalı (Opsiyonlu) Döviz Kredisi”,
- Kredi anaparasının ve faizinin vadeden önce tamamen ödenmesi koşuluyla “Erken Kapama Özellikli TL ve YP Spot Krediler”,
- Kredinin vadesi boyunca faiz oranlarındaki değişimlerden etkilenmek istemeyen kredi müşterileri için “Sabit Faizli Rotatif (BCH) Kredi”,
- Spot kredilerin, dövize endeksli olarak da kullandırılabilmesine imkân sunan “Dövize Endeksli Spot Kredi”,
- Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaleti ile Mikro Krediler Projesi kapsamında kullandırılacak kredilerden yararlanacak esnaf ve sanatkârlar ile imalat ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren Mikro KOBİ’lere teminat kolaylığı sağlamak üzere kefalet taleplerinin en geç bir hafta içerisinde sonuçlandırılacağı “Mikro KOBİ’lere Hızlı Kefalet Paketi”,
- Bayilere takasa aldıkları araçları satana kadar geçen süre için finansman sağlanabilmesine olanak sağlayan “Takas Finansmanı Uygulaması”
hayata geçirilmiştir.
İş Bankası, ülkemizde ticari kesimin danışmanı ve çözüm ortağıdır.
İş Bankası, dünya ekonomisindeki gelişmelere paralel olarak firmaların içinde bulundukları değişim ve dönüşümü yakından takip etmekte; bilgilendirme ve danışmanlık faaliyetlerini kesintisiz olarak sürdürmektedir.
2010 yılında olduğu gibi 2011 yılında da ihtiyaçları yerinde tespit etmek ve cevaplamak amacıyla yoğun müşteri ziyaretlerinde bulunulmuştur. 2011 yılında saha ve genel müdürlük ekiplerinin gerçekleştirdiği müşteri ziyareti sayısı 250 bine ulaşmıştır. Yoğun müşteri ziyaretlerinin yanı sıra, bilgi paylaşımı ve danışmanlık faaliyetleri kapsamındaki “İş’le Buluşmalar” toplantıları, 2011 yılında Ankara, Afyonkarahisar, Mardin, Trabzon, Çorum ve Malatya’da gerçekleştirilmiştir.
İş Bankası’nda müşterilere sunulan hizmetin boyutunu farklılaştırmak ve daha odaklı hizmet verebilmek adına Sektörel İhtisas Bankacılığı/Tarım ve Turizm Birimi kurulmuştur.
İŞ’TE KOBİ internet sitesine 2011 yılında 17 yeni uluslararası ödül
Başta KOBİ’ler olmak üzere ülkemizde ticari kesimin bilgi edinmesine, gelişimine ve eğitimine katkı sağlayan, en güncel konuların ve haberlerin paylaşıldığı bir sadakat ve bilgilendirme programı olarak hayata geçirilen İŞ’TE KOBİ internet sitesinin (www.istekobi.com.tr) üye sayısı 2011 yılı sonunda 30.000’i aşmıştır.
İŞ’TE KOBİ, 2011 yılında aldığı 17 yeni ödül ile saygın uluslararası kuruluşlar tarafından düzenlenen yarışmalardan aldığı toplam ödül sayısını 21’e yükseltmiştir. İŞ’TE KOBİ, 2011 yılında kazandığı ödüllerden 4’ünü, KOBİ’lere sunduğu ücretsiz hizmetlerden biri olan ve firmaların hazır şablonlar yardımıyla Türkçe veya İngilizce zengin içerikli ve etkili tanıtım sunumlarının hazırlanmasına imkân sunan SUNUMATİK ile kazanmıştır.
İş Bankası, ticari bankacılığı sektörün gelecekteki büyüme yol haritasındaki temel alanlardan biri olarak öngörmektedir. Banka bu öngörüsü doğrultusunda, ticari bankacılık alanına odaklanmasını yaygın, yüksek kaliteli, farklılaştırılmış hizmet ve istikrarlı destekle sürdürecektir.
(*) Piyasa payları, faiz tahakkuk ve reeskontları dikkate alınmaksızın Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca yayınlanan aylık sektör verileri kullanılarak hesaplanmış olup, sektör rakamlarına katılım bankaları ile kalkınma ve yatırım bankaları dâhildir.
(**) Kredili mevduat hesapları dâhildir.